A kormányportálra felkerült a közigazgatási bíróságokról szóló törvény javaslata

A közigazgatási bíróságokról szóló törvényjavaslatot vélhetőleg még idén elfogadhatja az Országgyűlés és 2020. január 1. napjával léphet hatályba, bár a javaslat 84. §-a alapján a hatálybaléptetéséről külön törvény rendelkezik majd.

A javaslat értelmében a közigazgatási bíróságok a közigazgatási törvényszékek és a Közigazgatási Felsőbíróság. Mind a közigazgatási törvényszékek, mind pedig a Közigazgatási Felsőbíróság jogi személyiséggel rendelkező szervezetként jönnének létre. A javaslat alapján a Közigazgatási Felsőbíróság székhelye Esztergomban, a hét közigazgatási törvényszék pedig az alábbi városokban kerülne kialakításra: Budapest, Debrecen, Győr, Miskolc, Pécs, Szeged, Veszprém.

A Közigazgatási Felsőbíróság az ország egész területére kiterjedő illetékességgel, míg a Budapest Környéki Közigazgatási Törvényszék Budapest Nógrád megye és Pest megye; a Debreceni Közigazgatási Törvényszék Hajdú-Bihar megye, Jász-Nagykun-Szolnok megye és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye; a Győri Közigazgatási Törvényszék Győr-Moson-Sopron megye, Komárom-Esztergom megye, Vas megye; a Miskolci Közigazgatási Törvényszék Borsod-Abaúj-Zemplén megye és Heves megye; a Pécsi Közigazgatási Törvényszék Baranya megye, Somogy megye és Tolna megye; a Szegedi Közigazgatási Törvényszék Bács-Kiskun megye, a Békés megye, és Csongrád megye; a Veszprémi Közigazgatási Törvényszék Fejér megye, Veszprém megye és Zala megye területére terjedő illetékességgel rendelkezne a javaslat értelmében.

A javaslat létrehozná a közigazgatási bírák konzultatív, véleményező és döntéshozó testületét az Országos Közigazgatási Bírói Tanácsot is.

A törvényjavaslat az alábbi linken érhető el: http://www.kormany.hu/download/b/1e/71000/kb_20181024_honlapra.pdf#!DocumentBrowse