Beszámoló – Közigazgatási Perrendtartási Szakmai Napok 2019 – Debrecen

BESZÁMOLÓ

Közigazgatási Perrendtartási Szakmai Napok 2019 – Debrecen

2019. szeptember 26-án a Debreceni Törvényszék közreműködésével került megrendezésre a Közigazgatási Eljárási Jogi Egyesület (KEJE) „Közigazgatási Perrendtartási Szakmai Napok 2019 Debrecen” elnevezésű szakmai konferenciája, amely a közigazgatási perrendtartásról szóló törvény szabályozásához kapcsolódó kérdések jogalkotói és jogalkalmazói oldalról történő megvitatására volt hivatott.

A szakmai nap Hajdú-Bihar megye legtöbb államigazgatási intézményét megmozgatta, így képviseltette magát a rendezvényen Hajdú-Bihar Megye Kormányhivatala, Főügyészsége, Katasztrófavédelmi Igazgatósága, továbbá a Debreceni Törvényszék, Debrecen Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala, a Debreceni Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság és a Debreceni Járási Ügyészség is. A rendezvényen továbbá részt vett három ˗ egy finn, egy francia és egy német ˗ vendégbíró is.

A konferenciát Dr. Kahler Márta, a Debreceni Törvényszék elnöke, valamint Józsa Fábián, Budapest Főváros Kormányhivatala Jogi és Koordinációs Főosztályának vezetője, egyben a KEJE alelnöke nyitotta meg.

A workshop szakmai előadásainak sorát Dr. Hajas Barnabás, az Igazságügyi Minisztérium főosztályvezetője kezdte meg, aki előadásában a Kp. és a Pp. kapcsolódási pontjairól, továbbá a közigazgatási bíráskodás szervezetrendszeren belüli átalakulásáról, önállóságáról beszélt. Ezt követően Prof. Dr. Balázs István, a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának tanszékvezetője ismertette gondolatait, aki a jogorvoslati rendszer változásának és a közigazgatási per generális jogkörének bemutatásával kezdte előadását, illetve felvázolta a szabályozással kapcsolatos problémaköröket.

A szakmai nap második részében Dr. Figula Ildikó Zsuzsanna, a Debreceni Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság mb. elnöke a regionalitás megjelenéséről, különösképpen annak az ügyforgalomra gyakorolt hatásairól osztotta meg tapasztalatait.

A kormányhivatali álláspontot és tapasztalatot Dr. Árokné dr. Toma Krisztina, a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal főigazgatója ismertette. Előadásában kitért a szervezet hatáskörgyakorlójának, a kamarai jogtanácsosokból és kormánytisztviselőkből álló funkcionális osztályoknak a bemutatására is, illetve a jogorvoslati rendszer színességét kiemelve peradatokat mutatott be a hallgatóságnak.

A konferenciát egy kerekasztal beszélgetés zárta, amelynek keretében az előadók és a rendezvény résztvevői közösen elmélkedtek a Kp. kapcsán felmerült vitás kérdésekről, így például a jogsérelemről, a tartalom szerinti elbírálásról, a védiratról, a közigazgatási szerződésekkel kapcsolatos kérdésekről, az ügyszámnövekedés mértékéről, az elektronikus továbbítás problémáiról, illetve az egyes és társasbíráskodás előnyeivel és hátrányaival, a perújítással, a keresetlevél továbbításával, a mintaper kérdésével kapcsolatosan is elhangzottak szakmai hozzászólások.