147 évvel ezelőtt született Viczián István

Viczián István a nagykátai járásban található Tápiószelén született 147 évvel ezelőtt, 1874. június 24-én. Jogász, államtitkár, országgyűlési képviselő, köztisztviselő, valamint a Pest-Pilis-Solt-Kiskun vármegye főispánja volt. Középbirtokos nemesi családban született, 1896-tól fogalmazógyakornok a Belügyminisztériumnál, majd miniszteri tanácsosként, helyettes államtitkárként és államtitkárként is dolgozott.

1922-ben és 1926-ban választották meg országgyűlési képviselőnek. 1941-től főispáni tisztet tölt be, székfoglaló beszédére is ugyanebben az évben került sor.  

Főbb művei közé tartozik A községi szervezet főbb kérdései, A falu háztartása és közjóléti intézményei, A drágaság igazi oka és a kibontakozás. Életének főműve az Életem és korom – Pest vármegye főispánjának emlékiratai, amelyben több mint 300 oldalon keresztül mutatja be tartalmas életét ifjúkorától egészen a politikai szerepvállalásig, kitérve a felállított kormányzati rendszerre a vármegye élén, valamint tanári pályafutásra is.

1912-ben írta meg A magyar közigazgatási eljárás alapvonalai című művét, amelyben a közigazgatási határozatok jogerőssé válásának lehetőségeit vizsgálta a közigazgatási eljárás egyszerűsítéséről szóló 1901. évi XX. törvény kapcsán. A fegyelmi jog alkalmazását is kutatta a közigazgatással összefüggésben.

Torontóban hunyt el 1959. április 3-án.

Forrás: